«Проект, який ми сьогодні починаємо, стосується повної модернізації системи на найвищому рівні, використовуючи найсучасніші технології», - А. Садовий під час підписання Меморандуму на Еко-форумі

  • 05.10.2017, 12:18
  • Прес-служба ЛМР
У Львові стартував ІІІ Міжнародний екологічний форум «Вода та Енергія». В рамках Форуму відбулось підписання Меморандуму про співпрацю між містом Львовом та Національним фондом охорони навколишнього середовища і водного господарства (Польща). Участь у підписанні взяли Андрій Садовий, міський голова Львова, Казімєж Куйда, президент Національного фонду охорони навколишнього середовища і водного господарства, Микола Кузьо, заступник міністра екології України, Валентин Вольський, директор ЛМКП «Львівводоканал». Меморандум передбачає розбудову і модернізація системи відведення та очистки стічних вод разом із здійсненням відповідних інвестицій у Львів. Як зазначив під час підписання міський голова Львова Андрій Садовий, вже доброю традицією Еко-форуму стало залучення інвестицій у Львів та підписання відповідних угод, адже торік на цьому ж форумі було підписано договори-гарантії з НЕФКО та ЄБРР за проектом «Реконструкція очисних споруд та будівництво станції переробки мулу для очищення та утилізації стічних вод і виробництва біогазу для когенерації у Львові».

«Цей зал дуже щасливий, бо ті документи, які ми підписуємо, потім реалізуємо і вони стають реальністю. Зараз у ЛМКП «Львівводоканал» є великий проект. Цей намул, який ми отримуємо у результаті очистки стоків, ми плануємо переробляти і отримувати біогаз, щоб мати свою електроенергію. Проект, який ми сьогодні починаємо, стосується повної модернізації системи, яка дасть можливість мати очисні споруди на найвищому рівні, використовуючи найсучасніші технології.

Ми прекрасно розуміємо, що частина наших стоків йде в сторону Балтійського моря, тому це важливо для всіх країн Європейського Союзу. Я б хотів подякувати президенту Національного Фонду охорони навколишнього середовища і водного господарства за те, що він настільки сильно любить свою країну Польщу, що радий допомагати й нам, адже з точки зору екології не можна поставити кордон. З точки зору екології ми всі живемо в одному просторі. Дай Бог, щоб ми мали сили, можливості і розум все реалізувати», - зазначив Андрій Садовий, міський голова Львова.

«Підписання цього Меморандуму означає, що Національний фонд Польщі готовий розглядати можливість інвестицій в модернізацію очисних споруд міста Львова з досягненням екологічного ефекту щодо забруднення річки Західний Буг, Вісли і басейну Балтійського моря. На реконструкцію очисних споруд Львова потрібно приблизно 200 млн. євро. Ми підписуємо цей меморандум, щоб загострити увагу суспільства до екологічних проблем, адже вони потребують велетенських інвестицій і нашої спільної уваги. Без розуміння того, що ми мусимо вкладати і роботи ці кроки сьогодні, ми не будемо мати чистого довкілля завтра», - зазначили в ЛМКП «Львівводоканал».

Як зазначено у Меморандумі, основний напрямок співпраці – спільні заходи із забезпечення ефективної очистки стічних вод міста Львова для досягнення мінімізації забруднення басейну транскордонної ріки Західний Буг.

Відтак, Меморандум передбачає надання Львову польською стороною консультацій та допомоги для розбудови і модернізації системи відведення та очистки стічних вод разом із здійсненням відповідних інвестицій. Також Національний фонд охорони навколишнього середовища і водного господарства допомагатиме Львову у підготовці тендерної документації на виконання багатоваріантної концепції щодо розбудови та модернізації системи відведення і очищення стічних вод. Передбачається і надання інвестицій на реалізацію цих заходів, обмін досвідом, зокрема, ознайомлення з досвідом польських міст у реалізації подібних проектів. Також Фонд проводитиме навчання для спеціалістів ЛМКП «Львівводоканал» при підготовці проектів, складанні грантових заявок та звітів. Передбачена співпраця і в напрямку розробки спільних проектів для залучення фондів із ЄС. ЛМКП «Львівводоканал» зі свого боку зобов’язується забезпечити розробку проекту реконструкції очисних споруд та поетапну реалізацію проекту.

Фінансування проекту передбачається із залучення міжнародних фінансових установ (Європейського банку реконструкції та розвитку, Європейського інвестиційного банку, Північної екологічної фінансової корпорації (НЕФКО), Німецького державного банку «Кредитна установа для відбудови» (KFW) та інших), національних екологічних фондів, внесків міста, власних коштів ЛМКП «Львівводоканал».

Нагадаємо, у Львові 5-6 жовтня за ініціативи Асоціації водоканалів України «Укрводоканалекологія» та за сприяння Міністерства екології та природних ресурсів відбувається Міжнародний екологічний форум «Вода та Енергія», присвячений проблемам у сфері питного водопостачання, реформам в екологічному законодавстві, впровадженню новітніх технологій очищення комунальних стічних вод, використанню відходів вторинної сировини, створенню умов для реалізації екологічно сприятливих стратегічних рішень.

Завтра, під час другого дня Форуму, о 10.30 буде запрезентовано успішні практики поводження з ТПВ, під час чого французька компанія «Egis» представить проект будівництва сміттєпереробного заводу у Львові. Окрім цих знакових подій Форуму, відбудуться дискусії на теми інвестицій, екології, енергетики; Zero Waste тощо.

Під час Еко-Форуму «Вода та Енергія» також триває Виставка Інноваційних Технологій, до участі у якій залучені підприємства та компанії, виробники й постачальники обладнання та устаткування для очищення природних і стічних вод, переробки та сортування відходів, засоби автоматизації технологічних процесів, економії енергоресурсів, транспортування води, новітніх «зелених» рішень для промисловості та домогосподарств.

відео: Андрій Андрух